Sepia

Minden fotó hátterében, a képeken lévő emberek arcában ott van egy kis történelem. Minél öregebbek ezek a képek, annál furcsábbnak tűnnek számunkra, ahogy az emberek állnak rajta - mert akkor még esemény volt a fényképezés. Mielőtt ezek a fotók végleg az idő áldozatai lennének scanneljük be őket, hogy a mi gyermekeink is örülhessenek nekik. Régi igazság, hogy egy kép többet ér, mint ezer szó.

Rovatok

Sztranyavszky Sándor


Olasz gazda ifjak a földművelésügyi miniszter előtt.

Azt hiszem nem kell kiemelni, hogy melyikük a miniszter...



...igen méltóságteljes tartása van.

Érdemes még megjegyezni a képet a falon.


Azt hiszem nem is a kép tartalma, hanem a keret a furcsa benne. Vagyis a kettő együt.

A kép hátoldala pedig elhelyezi a képet időben:



Innen tudom, hogy kik és mikor vannak rajta. Az is kiderül, hogy Jelfy Gyula Fótóriporter készítette a képet az Üllői-út 17-ből. "Mindenkinek utánzás tilos!" Szóval © Jelfy Gyula.

Ja és hogyan kerül hozzám ez a kép? Nógrádmarcali szálak vannak a miniszter életében:

Sztranyavszky Sándor (Balassagyarmat, 1882. dec. 9.Nógrádmarcal, 1942. ápr. 30.): politikus, miniszter. A Munkapártban kezdte politikai pályafutását, 1912-től 1918-ig képviselő. 1922-ben Nógrád és Hont vm. főispánja. 1926 – 1931 között a belügymin. politikai államtitkára, majd Gömbös Gyula miniszterelnöksége idején a Nemzeti Egység Pártja elnöke. Irányítása alatt zajlottak le az 1926-i és az 1931-i választások. 1938. máj. 14-től 1938. nov. 15-ig földművelésügyi miniszter az Imrédy-kormányban. 1935. máj. 1-től 1938. máj. 17-ig a képviselőház elnöke. 1938. nov.-ben tiltakozásul Imrédy politikája ellen több konzervatív képviselővel együtt kilépett a kormánypártból.

A bejegyzés trackback címe:

https://sepia.blog.hu/api/trackback/id/tr69478585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása